IT, IoT, AI

IoT tehnologija , ili Internet stvari, predstavlja novi sistem digitalne komunikacije koji pruža mogućnost povezivanja kompjutera i mobilnih uređaja, mehaničkih ili digitalnih mašina, objekata, ljudi i životinja, od kojih svaki ima svoj identifikacioni kod. Sistem rada je veoma jednostavan i ne zahteva kompleksne tehničke uslove.

Šta u stvari radi IoT?

Ova tehnologija funkcioniše po principu senzora koji su ugrađeni u uređaje ili objekte od značaja za vas. Pametni senzori mogu da budu ugrađeni u frižider, i da vode računa o roku trajanja namirnica koje su u njemu, senzor će reagovati ukoliko je neka od namirnica na izmaku roka trajanja. Može da bude prekidač za svetlo koji će optimizovati upotrebu električne energije. Isto tako kada je i elektronika u pitanju. Samim tim, osim za kućnu namenu IoT je odlično iskorišćena i u hotelijerstvu, ali njene mogućnosti su zapravo dosta šire.

Kako funkcioniše IoT sistem?

Tehnologija je vrlo jednostavna i funkcioniše po principu servera koji prikuplja podatke, to je u osnovi jezgro sistema. Više različitih servera koji su povezani čine jedan sistem, a podaci koje oni odašiljaju sa različitih lokacija šalju se putem GSM mreže. Podaci se na serverima mogu čuvati sa više udaljenih lokacija, a mogu da se šalju SMS, email ili push notifikacijama.

Gde se IoT idealno može primeniti u praksi?

Recimo da se bavite uslužnom delatnošću koja podrazumeva snabdevanje kafom u aparatima, koji su raspoređeni na više lokacija. Morali biste redovno da kontrolišete svaki dan gde su nove zalihe potrebne, i da postoji mogućnost neplaniranih intervencija. IoT senzor rešava ovakav izazov jer vas na vreme upozorava tačno tamo gde je potrebno da delujete. Ovo može biti bonus opcija koju ćete ponuditi klijentima, jer biste efikasnošću bili ispred konkurencije. Ukoliko se bavite poslovima održavanja higijene, senzor bi vas upozoravao da na određenim lokacijama treba reagovati, ukoliko su rezervoari sa otpadom ili kontejneri puni. Ako vaš posao podrazumeva skladištenje, IoT može da ustanovi brojno stanje artikala koje imate na zalihama. Dakle, ovo je sistem koji pruža potpunu racionalizaciju poslovanja, štedi vam na utrošenom vremenu, kao i na troškovima organizacije, jer možete precizno unapred da isplanirate raspored. Koje su prednosti IoT sistema?

 • Telemetrija koja vam omogućava uvek dostupne i precizne podatke od značaja
 • Akvizicija podataka i njihovo pretvaranje u informacije, radi analize poslovnih operacija
 • Obrada podataka u realnom vremenu i alarmiranje putem SMS, email ili push notifikacija
 • Kontrola uređaja ili objekata na daljinu
 • Potpuno personalizovanje svakog rešenja i prilagođavanje potrebama klijenta

IoT uređaji se nalaze u najširoj mogućoj primeni, bilo privatne ili komercijalne svrhe, i sasvim jednostavno ih možete povezati na internet. Poslednjih godina u sve većoj meri ona nalazi primenu i kao poslovno rešenje, i ostvaruju sve veći proboj na tržištu. Prema procenama u 2015.godini bilo je u upotrebi oko 15 milijardi IoT uređaja u upotrebi, a predviđa se da će ih do 2020.godine biti preko 50 milijardi, što je porast više od 300% u odnosu na 2012. kada je započela primena tehnologije kao cloud poslovnih rešenja.

  Naša lokacija

  Od 1991. godine brinemo o bezbednosti
  i sistemima tehničke zaštite.

  m
  sr_RSSerbian