Automatsko gašenje požara u motornom delu vozila

 

Problem

Zbog čestih pregrevanja vozila na velikim vrućinama, a i nestručne ugradnje neke dodatne opreme u motornom delu vozila, dešava se da instalacija motora trpi opterećenje i dođe do samozapaljenja iste na vozilu. Primer prikazan na slici gde je kod skupocenog vozila došlo do totalne štete zbog požara u motornom prostoru.

Rešenje

Almaks je rešio da pristupi problemu i nađe rešenje koje bi sprečilo da nastane ogromna ili totalna šteta ukoliko dođe do požara u motornom delu vozila i samim tim umanji troškove opravke vozila.

Uparivanjem uređaja za gašenje požara aerosolnim generatorima i GPS uređaja koji kontroliše i stalno nadgleda parametre vozila kao i samu temperaturu u motornom prostoru, je napravljen kompletan proizvod za automatsko- daljinsko gašenje požara. Postavkom raznih senzora za detekciju vatre i velike izvore toplote u kombinaciji sa GPS uređajem smo uspeli da dobijemo pravu informaciju kada je nastao požar u motornom delu vozila i samim tim GPS uređaj automaski šalje signal uređaju za gašenje požara koji pod velikim pritiskom nekoliko sekundi izbacuje čestice mikroskopske veličine te je tako postignuta visoka disperzija.

Ova disperzija se , po izlasku gasa, održava u vazduhu kao zapreminska koncentracija prostorije i samim tim deluje direkno na gašenje plamena, a u roku od nekoliko sekundi i sam izvor požara.

Ukoliko uređaj usled načetog požara izgubi glavni izvor napajanja, u uređaju se nalazi i rezervna baterija koja će osigurati da sistem funkcioniše bez problema i odmah poslati dojavu na sistemu za praćenje da je uređaj za gašenje požara aktiviran.

Takođe postoji mogućnost da odgovorna osoba koja nadzire vozilo iz kontrolnog centra aktivira daljinskim putem generator za gašenje požara ukoliko primeti da je temperatura motora daleko veća iznad prosečne.

 

 

Rezultati

Uspešno eleminisan požar u motornom delu vozila i samim tim su troškovi popravke svedeni na minimum i vozilo spašeno od totalne štete.

Datum:
Kategorija:

Naša lokacija

Od 1991. godine brinemo o bezbednosti
i sistemima tehničke zaštite.

m
sr_RSSerbian